Annons

Annons


Hemmamalda hamburgare med sötpotatispommes

burrr

Hej alla semesterfirare.

Vecka 29 har jag haft väldigt fullt upp och har inte haft tid för bloggen, men nu är jag tillbaka 🙂 Idag tänkte jag ge er mitt bästa tips/recept för hemmamalda hamburgare.
Har du ingen köttkvarn så kan man faktiskt finhacka köttet med en vass kniv, men det kommer inte att bli lika luftiga och fina burgare. Eller köpa färdiga 🙂
Har ni ingen köttkvarn så rekommenderar jag denna från Bosch, du kan inte bara mala kött utan även stoppa korv, riva grönsaker & pressa juice. Riktigt bra är den!

Annons

köttkötttt
rulle
bosch burga köttttt
Ingredienser:
500 gram högrev
200 gram picanha eller annat kött med mycket fett
Salt/ svartpeppar
Talj att steka i (fett från nötkreatur)

Tillbehör:
valfritt bröd
några skivor krämig Chevré ost
1 st gul lök
2 msk honung
1 st rödlök
2 msk ättika, 1 dl vatten, 3 msk honung
1 st avokado
Några skivor valfri ost

Gör såhär:
Ta fram köttet från kylen och skär i mindre bitar, salta!
Börja att mala med en gång. Lägg plastfolie under köttkvarnen.
Lägg så gott som det går alla ”strängar” åt samma håll. Det gör att det blir mer luftigare burgare.
Rulla sedan ihop färsen till en korv, se ovan bild. Var försiktigt och tryck ihop korven så lite som möjligt.
Lägg in i kylen och börja med alla tillbehör.

Skiva gul lök och rödlök. Koka upp ättika, vatten och honung och häll det på rödlöken och sätt in i kylen i en burk.
Lägg den gula löken tillsammans med 2 msk honung i en stekpanna och karamallisera den på medelvärme tills den fått en gyllene färg och är mjuk.
Ta sedan fram färsrullen och skiva den till ca 2 cm tjocka burgare.
Stek i en het stekpanna med smör, olja och talj (kan uteslutas). Stek burgarna ca 2-3 min på varje sida. Dom ska vara röda i mitten.
Servera sedan med alla tillbehör, sötpotatis och en tryffelmayo. Recept på sötpotatispommes kommer nedan.

Mina frasiga sötpotatispommes.
4 personer.

Du behöver:
2 stora sötpotatisar.
Olja till fritering
2 msk majsmjöl eller potatismjöl.
Salt

Skala potatisen och skär den i lika stora ”stänger”. Lägg stängerna i en skål med kallt vatten och låt dem ligga där i minst 30 minuter. Byt kallt vatten en gång.
Lägg sedan potatisen i en gryta med lättsaltat vatten som täcker potatisen.
Koka pommesen i cirka 3-4 minuter. Tänk på att inte koka klart dem för då går dem lätt sönder, dem skall vara ”al dente”.
Lägg sedan sötpotatisen på en handduk eller hushållspapper och låt torka.
Pudra över mjölet så att det täcker alla pommes runt om.
Fritera pommesen två gånger. Första gången på 150 grader i cirka 2 minuter och sista friteringen på 180 grader tills dem är gyllenbruna och ser frasiga ut.
Salta!

Har du ingen fritös går det bra att fritera i en gryta och använda sig av kökstermometern.

LÄS OCKSÅ

(0)


Annons

Annons



Annons
Senaste från Elle Mat & Vin