Annons

Annons


Räkrisotto med egen fond

Här kommer ett recept på min räkrisotto. Jag har även lagt till hur man gör en snabb egen räkfond som blir supergod att använda till risotton. Lätt och så himla gott 🙂  Självklart kan man köra på färdigköpt fond 🙂

Annons

image
image image image
4 personer.

Ingredienser:
1 dl neutral olja
2 st schalottenlökar
3 dl Arborioris
2,5 dl vitt vin
Ca 1 liter skaldjursfond (gör egen  om du vill på räkskalet)
(2 st morot, 1 st selleri, 1 msk tomatpuré, 1 st lök, 1 st lagerblad, 10 st vitpepparkorn, 2 dl & vatten till fond)
2 dl finriven parmesanost
Salt & svartpeppar
500 gram räkor
ev 1/2 dl hackad dill

Gör såhär:
Fond
:
Börja med att skala räkorna och lägg räkorna åt sidan. Lägg allt skal i en kastrull och fräs 1 cirka 2-3 minuter, rör om!
Tillsätt tomatpure, skivad morot, lök, selleri, lagerblad, peppar.
Slå på vinet och rör om.
Tillsätt sedan vatten så att det täcker skalen. Låt sedan står och koka i minst 30 minuter. Skumma lite då och då.
Sila sedan av den och koka ner den lite grann.

Risotto:
Finhacka och fräs schalottenlöken i olivoljan på ganska låg värme utan att den tar färg.
Häll på riset och höj värmen.
Låt riset och löken fräsa under omrörning tills riset känns torrt. Detta gör man för att riset skall absorbera vätskan bättre.
Häll på vinet och rör om hela tiden, låt vinet ånga bort helt.
Tillsätt sedan buljongen lite i taget. Börja med 2-3 dl och ta sen 1 dl i taget tills önskad konsistens.
Det är viktigt att man rör om ofta! För att få en ultimat risotto så skall den vara lös och riset skall ha en kärna i mitten som ger ett tuggmotstånd. Från det att du häller på buljongen tar risotton mellan 17 och 22 minuter att göra.
När risotton är klar tas den bort från plattan, tillsätt 1 msk olivolja eller smör, skalade räkor, ev hackad dill & parmesanost.
Smaka av med salt och peppar.

Jag serverade risotton med pilgrimsmusslor och ruccola med 🙂
Tänk på att risotton nästan skall vara på gränsen till rinnig och inte klibbig i konsistensen 🙂

LÄS OCKSÅ

(0)


Annons

Annons



Annons
Senaste från Elle Mat & Vin