Annons

Annons


Ramen med långkokt karré

Ramen är en japansk nudelsoppa, serveras med långkokt karré.

Hej på er.
Detta är en maträtt som jag verkligen älskar. Det bästa är att man kan variera den så otroligt mycket. Egentligen tar det mycket längre tid att göra en ramenbuljong än som i mitt recept. Men ibland blir man så sugen på samma dag och vill gärna kunna slänga ihop en snabb variant 🙂

Annons

Ingredienser:
ca 700 g karré
1 st gul lök
4 st vitlöksklyftor
1 tsk torkad koriander
1 st ancho chili
2 cm ingefära
1,5 msk misopasta
1 msk fisksås
1 msk sesamolja
1/2 dl vinäger
1 dl japansk soja
1 bruk öl

Buljong:
1 tsk sesamolja
1,5 liter vatten
2 st vitlöksklyftor
1,5 msk misopasta
1 msk vinäger
1 st köttbuljongtärning
svartpeppar

Ex på tillbehör:
pocherade ägg
stekt vitkål och pak choi
stekt svamp
picklade grönsaker

Gör såhär:
Putsa och skär köttet i bitar.
Häll cirka 1 msk sesamolja i en gjutjärnsgryta och stek köttet i omgångar så allt får fin färg.
Lägg alla kryddor, ingefära, lök, vitlök, chilis och vinäger i en mixer och mixa till en ”pasta”.
Tillsätt sedan pastan i grytan och fräs i någon minut.
Häll sedan på öl, misopasta, soja, fisksås, salt och peppar.
Låt koka upp och sänk sedan värmen så att grytan får stå och småkoka under lock i cirka 3-4 timmar.
När det börjar närma sig servering så ta av locket och låt den underbart goda såsen få reducera ner så att det inte är rinnigt.
Obs, använder du en tryckkokare så tar det va 40 min.

Buljong:
Fräs vitlök och misopasta i lite sesamolja.
Häll på vatten och buljongtärning och låt koka upp.
Låt stå och små puttra en stund, ju längre desto bättra (men minst 30 min).
Smaka av med vinäger, salt och svartpeppar.

LÄS OCKSÅ

(0)


Annons

Annons



Annons
Senaste från Elle Mat & Vin