Annons

Annons


Saftig äppelkaka

En saftig och luftig äppelkaka med svenska äpplen, kanel, kardemumma och mandelmassa. Så magiskt god!

Hej på er.
Träden är fulla med äpplen och likaså marken under. Ut och plocka eller fråga grannar om äpplen så att dessa underbara frukter inte går till spillo. Här kommer mitt bästa recept på äppelkaka.

Annons

Ingredienser:
125 rumsvarmt smör
2,5 dl socker
2 st ägg
3 dl gräddfil
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
0,5 tsk salt
4-5 st äpplen
1 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma
1 dl pärlsocker
Ev, 1 dl riven mandelmassa

Gör såhär:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa det rumsvarma smöret och socker med en elvisp tills det blir luftigt, ca 3 min.
Tillsätt ett ägg i taget och rör om.
Blanda i gräddfilen.
Blanda alla torra ingredienser och tillsätt.
Skala äpplena och kärna ur.
Blanda äpplen med kanel och kardemumma.
Smörj en form ca 25×30 cm.
(Du kan använda en långpanna men då blir kakan tunnare och får tas ut ur ugnen tidigare).
Häll i smeten i formen och tryck ner äppelklyftorna och eventuellt riven mandelmassa om du vill ha det.
Toppa med pärlsocker.
Grädda i mitten av ugnen i ca 50 min. Använda en potatisticka för att se när kakan är klar. (Inget kladd på stickan)

Ät som den är eller servera med glass/vaniljsås.
Kram på er

LÄS OCKSÅ

(0)


Annons

Annons



Annons
Senaste från Elle Mat & Vin