Annons

Annons


Steamed buns med asiatisk chili

Steamed buns är perfekt att bjuda gästerna på i helgen. Det är dessutom så gott och inte så svårt att göra som många tror.

Hej på er.
Då var det fredag och helg igen. Har ni inte testat att göra egna steamed buns ännu så tycker jag att ni ska testa det i helgen! 🙂


Ingredienser chili:
500 g högrev
1 st gul lök
4 st vitlöksklyftor
1 tsk torkad koriander
1 st ancho chili
2 cm ingefära
1 st röd färsk chili
1 msk misopasta (kan uteslutas)
1 msk fisksås
1 msk sesamolja
1/2 dl vinäger
3 dl vitt vin
1 dl japansk soja
1 msk honung

Annons

Gör såhär:
Putsa och skär köttet i bitar.
Häll cirka 1 msk sesamolja i en gjutjärnsgryta och stek köttet i omgångar så allt får fin färg.
Lägg alla kryddor, ingefära, lök, vitlök, chilis och vinäger i en mixer och mixa till en ”pasta”.
Tillsätt sedan pastan i grytan och fräs i någon minut.
Häll sedan på vin, misopasta, soja, fisksås, honung, salt och peppar.
Låt koka upp och sänk sedan värmen så att grytan får stå och småkoka under lock i cirka 3-4 timmar.
När det börjar närma sig servering så ta av locket och låt den underbart goda såsen få reducera ner så att det inte är rinnigt.

Receptet på bröden kommer från min vän och bloggkollega Catarina König.

Ingredienser steamed buns:
20 g jäst
2 dl ljummet vatten
5 dl vetemjöl
2 krm bakpulver
1 tsk salt
2 msk socker
0,5 dl matolja

Gör såhär:
Mät upp ljummet vatten och smula i jästen. Lös upp, häll i socker, salt och olja.
Blanda mjöl och bakpulver i en skål med en gaffel så bakpulvret fördelas jämnt. Häll ner mjölkblandningen i vätskan.Kör med elvisp och degkrokar alternativt degblandare i 10-15 min. Degen ska bli glansig, seg och mycket slät. Låt jäsa till dubbel storlek ca 50-60 min.
Baka ut degen
När degen jäst till det dubbla, ta upp på ett mjölat bakbord. Dela upp degen i bitar och forma små bollar typ 30g/bun. Kavla ut degen oval och avlång. Pensla på lite olja och vik över så den ser ut som en bulle. Lägg de vikta bullarna på klippta bitar smörpapper 15×15 cm. Låt jäsa i ca 45-60 min.
Ånga bunsen
Hetta upp vatten i en kastrull. Ställ över en bambulåda och lägg i de antal bullar som får plats. Jag brukar köra 3 bullar på vardera lager. Har du ingen bambulåda hemma så går det bra att ånga en bulle i taget i ett durkslag. ”Man tager vad man haver”. Men det tar lite längre tid att få alla klara. Ånga bullarna över kokande vatten i bambulådan i 6 minuter. Ta upp och låt svalna. Förvara bunsen i plastpåsar sedan när de svalnat helt. Det går utmärkt att frysa in bunsen. De blir minst lika fina när man tinar upp dem.

Servera med ex kimchi, chilimayo, lime, picklad rödlök och massa koriander. Mums!!

LÄS OCKSÅ

(0)


Annons

Annons



Annons